Aktuálně na nebi…

Slunce je v trigonu k Uranu. Oba v zemských znameních, Slunce v Panně, Uran v Býku. Aspekt změny, která nám rozvazuje ruce a přináší osvobození. Od úkolů a úkonů, na něž jsme zvyklí a s naprostou samozřejmostí je vykonáváme. Rutina a povinnosti, které nemusíme vnímat jako zátěž, ale jako ukotvení. Jako jistotu. Jako své místo na světě, svůj důvod tu být. Slunce v Panně potřebuje být potřebné. Prospěšné a užitečné. A najednou je tu uvolnění a běž, nemusíš nic a můžeš všechno … A kdyby byl tenhle aspekt ve hře jediný, pravděpodobně bychom byli schopni vnímat jeho poselství zcela jednoznačně v plusech.

Jenže on jediný není. Současně s ním právě dnes vrcholí kvadrát Venuše k Plutu, a ten nám zprostředkovává plný intenzivní prožitek evolučně nejstarších emocí. Žádné sofistikované společenské tanečky, tohle je manipulativní koncentrát afektů a vášní v jejich prazákladní podobě. Láska a důvěra, hněv a strach, radost a bolest, přátelství a nenávist, žárlivost, závist a pohrdání. Protože jde o Pluta, pohybujeme se na hraně mezi životem a smrtí. Protože jde o Venuši, dotýkáme se záležitostí souvisejících s našimi vztahy, financemi, hodnotami a radostí ze života. Vzkaz téhle nátlakové konstelace je jasný: změn se nebo zemři! Není třeba následovat instrukce doslova, podstatné je slovo „změna“. Už podruhé v jediné situaci, tentokrát v jiném kontextu.

Zatímco změna plutonská se sbírá dlouho, předlouho, probublává ze spodních pater, za zvyšujícího se napětí směřuje k povrchu a nakonec pod nesmírným tlakem čeká na poslední impuls, kdy praskne a otevře kanál pro obrovský výron všepohlcující energie, změna uranská znamená nečekaný záblesk, náhlý zásah a okamžitý zvrat děje v jediné setině sekundy. Prásk!

Přestože jsou oba požadavky definované zcela odlišně, setkávají se v jediném momentu – právě teď! Působí synergicky a jejich zpráva je jasně čitelná: jeden jediný elektrický výboj a naprosto nezbytná (1) transformace našeho vztahu k druhým, k sobě, k životu se explozí aktivuje … a my – otřeseni a v šoku – dojdeme osvobození. Varianta „to je dobrý, nechám to, jak to je“, respektive „není to dobrý, bolí to jak sviňa (2), ale stejně to nechám tak, jak to je“ nepřichází v úvahu.

A tím nekončíme, dnešek je důrazný a nabitý až po okraj (3). K Plutu se krom Venuše vztahuje i Mars, naštěstí trigonem. V tomto případě vynechám přívlastky typu „harmonickým“ či „podpůrným“, protože v kontaktu s Plutem by bylo nanejvýš zrádné nechat se ukolíbat eufemistickým popisem situace. Ani trigon situaci nezklidní a neubírá na její intenzitě, ale podává nám pomocnou ruku. Pomoc můžeme nahlížet různými způsoby, mě napadají dva. Vazba Mars – Pluto je aspektem mimořádné fyzické síly a otvírá ventil pro upuštění situační tenze formou práce, sportu, sexu, boje … zkrátka, dnes mi ta vydatná půlhodina na bazénu přišla ještě víc vhod než kdy jindy. Ale krom okamžitého vybití nakumulované energie nabízí trigon Marsu k Plutu přínos i z dlouhodobého hlediska: fyzický a hormonální reset, znovunahození motorů, existenciální odraz ode dna, odhodlání a motivaci přežít, ambici zvítězit … a tohle není falešná útěcha ani růžový optimismus, Pluto a Mars nám nedají nic zadarmo, ale můžeme zabrat a vyrazit. Není to snadné, ale je to možné. Je to zákonité. Protože po každé noci přijde ráno, po každé zimě jaro a ze dna se dá už jen stoupat vzhůru.


Klára Koničarová, www.astropsychologie.cz

Foto: Gretchen R Gusky


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *