Aktuálně na nebi…

Saturnská systémová debordelizace

Luxusní Luna ve Lvu už od rána v dobrém rozmaru a plná nadšeného odhodlání, upřímně přátelská, štědrá a podpůrná, odvážná a iniciativní díky trigonu k Jupiteru a Marsu v Beranu. Během dopoledne se přidá ještě kvadrát k Venuši, takže zaznamenáme stopu disharmonie, ale mezi holkama to není smrtelná záležitost. Chvilková rozladěnost, když se naše vztahová očekávání nesetkají s realitou? Když se ukáže, že naše přání se neplní beze zbytku tady a teď? To asi zvládneme … plus trochu sklony k přehánění, možná pohodlnost, lenost, ale co? Je víkend, no ne? Vezměme si z toho to nejlepší – pohodovou, společenskou náladu a ochotu vidět svět zalitý slunečním svitem … aspoň pro dnešek! Později odpoledne pak Luna opustí nabuzující vazby k Jupiteru, Marsu a Venuši, a místo toho přátelským gestem přizve do hry už tolik dní opomíjené Slunce v Blížencích. Zklidnění, vyrovnání stále pozitivní energie a přátelský, komunikativní večer. Pěkný, ne?

Tak jo. Pak tu máme Merkur – ano, ještě pořád, má sice už mírně nakročeno, ale stále jen dvě úhlové minuty od místa obratu. Ad poznámka ve včerejších komentářích – díky za ni – k obratu Merkuru dochází prakticky přesně na Algolu. Ne, nezačínáme ještě se stálicemi, ale zrovna o téhle hvězdě brutální nesmiřitelnosti i krutě osvobozující pravdy už tu řeč byla, Merkur se s ní také potkal, tak jen připomínka … V bodě zastavení a obratu Merkur nesbírá informace svým typickým přístupem, to jest namátkovým kontaktem po horizontále. Nemůže vpřed, nemůže vzad, ale jeho pohyblivost, potřeba podnětů a zvídavost se nezmenšuje, takže aktivně frčí po vertikále a na světlo boží vytahuje všechny v retrograditě z hloubky vykutané poznatky. A ty mohou být – právě díky faktu, že proces probíhá pod patronátem Algolu – kriticky ostré, toxické a smrtelně jedovaté. Anebo léčivé, záleží na dávkování a naší připravenosti.

A teď sloupneme svrchní vrstvu a podíváme se, co je vespod. Saturn. Saturn se zastavuje, prakticky už stojí, na 25°15″ Vodnáře, čeká na pokyn k obratu a oficiálnímu zahájení své téměř pětiměsíční retrográdní cesty. Podle plánu je revize naplánována ode dneška do 23.10.2022, kdy se Saturn znovu obrátí do přímého směru, a to na 18°35″ Vodnáře. Plán bude bezpochyby dodržen. Prostorem, v němž můžeme očekávat ohlášený audit, je tedy ten dům / ty domy našeho nativu, které spadají do rozmezí 18°- 26° Vodnáře. Časové vymezení inspekce se vztahuje k období od 27. února 2022 do dnešního dne. Ach, Bože! Každému, co jeho jest, a všichni jsme v tomto rozpětí zažili ledacos, nicméně ve společenském prostoru ten termín rezonuje jednoznačně.

Úkolem Saturnu ve Vodnáři je rekonstrukce systému. Předpona ve slově RE-konstrukce se tentokrát nevztahuje k retrográdní revizi, jak by se mohlo zdát. Je samotnou podstatou toho, čím se odlišuje Saturn v Kozorohu a ve Vodnáři. Připomínám, že v obou znameních velmi silný, v obou vládne, byť ve Vodnáři o kousek ustoupil a ač nerad, přepustil místo uprostřed trůnu Uranu. Takže? Co s tou implicitní RE-konstrukcí? Dovolím si citovat ze svého staršího textu: „Zatímco Saturn v Kozorohu inklinuje k tradici, ke zkušenosti a stávající zřízení chce za každou cenu UDRŽET v podobě, v jaké ho známe, Saturn ve Vodnáři hledá nové struktury, navrhuje novou architekturu … systému a iniciuje jeho REKONSTRUKCI.“ Vzpomínáte si? O tomhle jsme se bavili na jaře roku 2020, uprostřed x-té vlny covidové pandemie, těsně před vstupem Saturnu do Vodnáře. A jako obvykle – jedna věc je podchytit zadání a pokusit se popsat téma nastupujícího období předem, druhá je samotný scénář života, který nám vždycky znovu vyrazí dech svou originalitou. Co všechno se za tu dobu přihodilo! Jak významně se proměňují naše společenské struktury, organizace a systémy! Nuceně a pomalu, ztuha a často s velkým dřením, za cenu mnoha ztrát a bolesti, ale proměňují. A zdaleka nekončíme, Saturn se ve Vodnáři zdrží až do jara 2023. Spousta práce je tedy ještě před námi. Ale zadání je jasné: light verze s odseknutím všeho zbytného, relativní pružnost a legitimní požadavek na to, aby systém sloužil člověku, nikoliv člověk systému!

OK, to byla saturnská vsuvka obecně a teď k té očekávané retrograditě.

Co napsat? Všichni to známe. Saturn si nárokuje naši zodpovědnost, soustředěnost, důkladný přístup a vytrvalost. A taky náš čas. Čeká nás zpomalení až zastavení vývoje a strukturálních procesů. Nebavíme se tu o operativě všedního dne, ta běží jako jindy. Mluvíme o našich dlouhodobých projektech, o plánech zásadního přeuspořádání vlastního světa a života. A ty se nepochybně zbrzdí. Proč? Retro Saturn si přišel ověřit, že jsme se dobře připravili, že jsem vše důkladně promysleli a nenechali nic náhodě. To nějakou chvíli potrvá. Tuhle saturnskou stopku můžeme vnímat jako restriktivní a omezující buzeraci anebo jako konstruktivní podporu při pokládání základního kamene a nastavování přesných pravidel, jež nám v budoucnu budoucna všechen domněle ztracený čas ušetří a vynahradí. Zkrátka, když to dobře ošetříme hned na začátku, nebudeme se pak muset vrtat ve věčných opravách.

A určitě stojí za to zamyslet se nad tématem astrologického domu, kterým se Saturn bude zpětným chodem pohybovat v našem horoskopu. A pak si zkusme představit, jak tohle téma právě teď žijeme. Je pro nás náročné? Únavné? Vyčerpávající? Zablokované? Nedostupné? Klade na nás tolik úkolů, že padáme na hubu? Dost možná, tohle Saturn dělá. Dělá to proto, aby nám ukázal, kde je systém špatně nastaven. Kde je potřeba ho rozebrat, zbavit se nánosů prachu a všeho usazeného bince. Saturn vyžaduje úklid, a to nejen v podobě přerovnání krámů z místa na místo, ale čistku. Znáte to: otevřete skříň a vysype se na vás hromada oblečení – nezbývá, než ji znovu složit, pečlivě. A při té příležitosti zjistíte, že tyhle čtvery ponožky jsou děravé, trička sepraná, šaty vyšly z módy a do riflí se – buďme poctiví – už nevejdu. V tom případě je na čase roztřídit použitelné od nepoužitelného a obsah skříně optimalizovat. Spoustu toho vyhodit, nebo lépe recyklovat. I kdyby zůstalo jen minimum obsahu, bude to obsah funkční a účelný.

Nejsilnější vliv retrográdního Saturnu pocítí ti z nás, kdo mají ve svém nativu osobní planety postavené v rozmezí 18°- 26° fixních znamení Býka, Lva, Štíra a samozřejmě Vodnáře. Tak nám držím palce!


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *