K zamyšlení

„Můžete mít všechnu lásku světa, ale pokud se rozhodnete, že budete nešťastní, tak budete nešťastní. A člověk může být šťastný, ohromně šťastný, aniž by k tomu měl nějaký důvod – protože pocity štěstí a neštěstí závisí na vašem rozhodnutí.

Trvá hodně dlouho, než si uvědomíte, že záleží jen na vás, zda budete šťastní, nebo nešťastní, protože egu velmi vyhovuje myslet si, že příčinou vašeho neštěstí jsou ti druzí. Ego si neustále vytváří nepřijatelné podmínky a říká, že nejprve je třeba tyhle podmínky splnit a až pak budete šťastní. Ptá se, jak můžete být šťastni v tak ohavném světě, s tak ohavnými lidmi, v tak ohavné situaci.

Jakmile se na sebe pořádně podíváte, začnete se sami sobě smát. Je to směšné, doslova směšné. To, co děláte, je absurdní. Nikdo vás nenutí, abyste to dělali, ale vy to přesto dál děláte – a voláte o pomoc. Nemůžete se z toho vymanit; je to vaše vlastní hra – rozhodnete se být nešťastní a pak vyžadujete soucit a lásku.

Když jste šťastní, proudí k vám láska …, nemusíte o ni žádat. Je to jeden ze základních zákonů. Tak jako voda teče dolů a oheň hoří vzhůru, láska proudí ke štěstí…, směrem ke štěstí.“

 Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *