K zamyšlení

NADĚJE V TEMNOTĚ
Kdysi se král Yudhisthira zeptal jednoho mudrce: „Znáš minulost, přítomnost a budoucnost. Prosím, řekni, jak bude svět vypadat na konci dnů?“
Mudrc vysvětlil: „Jak postupuje Kali-yuga (Doba temna), lidé ztrácejí zdvořilost, trpělivost a smysl pro empatii. V budoucnu nikdo nebude vědět, jak správně mluvit nebo jednat. Lidé se stanou závislými na mnoha špatných návycích. Muži nízké třídy se stanou vůdci království a budou využívat občany, které vedou. Lidé budou fyzicky nemocní a duševně neklidní.
Král Yudhisthira byl zděšen a pokračoval ve svém vyšetřování. „Jak to všechno vzniklo?“

Mudrc odpověděl:
„V předchozích dobách žili zbožní a démonští odděleně v různých kmenech nebo jako různé národy. V Kali-yuze, naší době, však vyrůstají ve stejných rodinách a zbožné a démonické sklony velmi často sídlí i ve stejném srdci.
„Kali-yuga je zimní období pro duši. Lidstvo je na kurzu sebevraždy. Převládá kvalita nevědomosti. Lidé ztrácí své dobré vlastnosti. Je to věk klamu, pokrytectví, zmatku, hněvu a lží. Znečištění, které obklopuje jejich srdce, se projeví znečištěním samotné Země. Kali-yuga je světem podvodníků a podvedených. Nevědomí budou mocní a nejhříšnější budou nejbohatší a nejmocnější.“
Král byl zděšený. „Takže není žádná naděje?“
Mudrc se usmál a pokračoval. „Vždy existuje naděje,“ ujistil krále. Můžeme vidět začátek Kali-yugy a můžeme ji vidět v plném květu. A také se můžeme dozvědět o léku na tento věk.
„V předchozích dobách člověk musel meditovat stovky a dokonce tisíce let. Ale v Kali-yuze toho lze dosáhnout v krátké době pouhým přemýšlením o Božství ve vás.
Přemýšlení o našem Božství nám může pomoci pochopit, co bychom měli dělat a co bychom neměli dělat. Toto napojení nám zodpoví otázky a může ukázat cestu.
O tomto věku lze říci, že je to nejlepší a nejhorší období. Lidé budou žít více degradované, materialistické životy a budou zatíženi vysokými daněmi. A přesto všechno budou mít lidé také největší a nejlepší příležitost k duchovní realizaci.
Žijeme ve světě, kde můžeme poukázat na tolik paradoxů, nesrovnalostí a nespravedlností. Změna musí začít u nás samých.
Ve skutečnosti máme na výběr, zda se zaměříme na negativní nebo na pozitivní, na to, co je destruktivní, nebo na to, co je léčivé a vyživující.
Mocná Kali-yuga má schopnost věšet nad našimi hlavami tolik svůdných, třpytivých a podmanivých obrazů, které nás lákají a udržují nás v boji se stejnými starými vzory a zvyky.
Tento věk nás odvádí od cesty skutečné moudrosti. Proto se musíme podívat hluboko do našich srdcí. Musíme vidět propojenost veškerého života a Božství, které trpělivě a láskyplně sídlí ve všech našich srdcích jako náš drahý přítel a průvodce.
– A. Fraenkel, zdroj: FB

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *