10 příznaků, kterými tělo signalizuje, že duše je vyčerpána a bez energie

Příznaky toho, že unaveno není tělo, ale duše…

Když na své životní pouti musíme projít dlouhým obdobím velmi silného mentálního, emočního a občas i fyzického stresu, může se duše ocitnout na pokraji stavu totální vyčerpanosti. Společnost nastavená na neustálý shon a s ním logicky spojený stres znamená, že naše duše je vystavena neustálému tlaku. Pocit vyčerpanosti není v této souvislosti nic divného. Tento stav silně připomíná depresi, protože se vyznačuje shodnými symptomy.

Můžeme se sebevíc snažit zvednout si náladu, můžeme usilovat o pozitivní myšlení, můžeme se vší silou chtít přimět se k energičtějšímu myšlení a jednání, stejně se stále cítíme jako vyždímaný hadr a pod tlakem totální vyčerpanosti nám připadá, že jsme se ocitli na naprostém životním dně. Cítíme se pod psa a přítomná chvíle nás naprosto nezajímá.

Příčina, proč se tohle děje, tkví ve skutečnosti, že naše duše potřebuje jistý čas na zhojení stejně tak, jako kost potřebuje nějakou dobu k tomu, aby srostla. A i když svou duši na rozdíl od zlámané nohy nebo ruky nedokážeme neozbrojeným okem vidět, její zdraví a prospívání má veliký význam pro její tělesný obal, tedy pro naše tělo. Proto se léčení poraněné a vyčerpané duše musíme věnovat se stejnou péčí a pozorností, jako hojení ran tělesných.

Jestliže budeme ignorovat příznaky nepopiratelně nasvědčující, že jsme s energií téměř na dně, může to způsobit krajně nežádoucí důsledky v podobě například chronických úzkostných stavů a vyložené deprese.

Podívejte se na deset příznaků, jimiž vám tělo signalizuje, že duše je krajně vyčerpána a bez energie.

1. Jediné, po čem v průběhu celého dne bytostně toužíte, je odpočinout si, moci si lehnout, třeba jen na chvíli. Často se při první příležitosti někde posadíte a jakmile je to jen trochu možné, snažíte se trochu si zdřímnout. Vstát ráno z postele je pro vás neobyčejně těžké. Váš spánek je povrchní a neklidný, protože mozek pracuje na plné obrátky, sny jsou příliš přeplněné dějem a noční můry velmi realistické.

2. Máte nejrůznější bolavé pocity v celém těle. Trápit vás mohou bolesti i točení hlavy vzniklé náhle a bez evidentních příčin, bolesti žaludku, neostré vidění a nesoustředěnost.

3. Jestliže se vás někdo zeptá, co se s vámi děje, nevíte vlastně, co byste mu na to měli odpovědět. Vždyť ani sami pořádně nevíte, co konkrétně pociťujete. Víte, že se vám děje něco složitého, něco do hloubi jdoucího, nedokážete však vysvětlit ani sobě ani jiným, proč se cítíte právě takhle a ne jinak, natož pak abyste měli ponětí, proč se z tohoto skličujícího stavu nedokážete za žádnou cenu a přese všechnu snahu vyškrábat.

4. Velmi často máte pocit, jako byste byli rozbiti na několik kusů a cítíte se zcela dezorientováni, protože synchronicita mezi vaším tělem a duší je narušena.

5. Všechny vaše emoce velmi zesílily, a to jak ty kladné, tak ty negativní. Stáváte se neuvěřitelně emotivním člověkem, dokážete se z ničeho nic rozplakat, aniž by k tomu existovaly nějaké viditelné příčiny. Prudké změny nálad se vám stávají něčím obvyklým. Jednu chvíli se můžete cítit přeplněni láskou k celému světu natolik, že máte pocit, že se vám srdce tím přetlakem rozskočí na tisíc kousků, a vzápětí můžete pociťovat neuvěřitelnou samotu, jako byste byli na celém světě jen vy jediní.

6. V podstatě neustále zažíváte lehké panické ataky anebo chronickou úzkost.

7. Osaměle se cítíte i mezi lidmi. Začínáte o svém okolí pochybovat, jste podezřívaví a kladete si otázku, zda to s vámi myslí dobře a něco proti vám nechystají, zda jim vůbec můžete důvěřovat. V rozhovoru s nimi jste proto jedovatí a popichujete je.

8. Zakoušíte hořkost, prožíváte závist a hněv, litujete všeho, co se kolem vás děje. Přitom jste zpravidla člověk velmi soucitný, odpouštějící a starostlivý.

9. Pociťujete neustálou slabost a jakákoli fyzická aktivita vás naprosto vysílí. Máte krajní a trvalý nedostatek energie ke každé fyzické zátěži. Snaha napravit to tréninkem ve fitku nebo cvičením je leda zdrojem utrpení a mění se v neuvěřitelně náročnou práci.

10. Často vás přepadají strach a nejistota ohledně vaší budoucnosti. Někdy se cítíte natolik vyčerpáni a máte takový pocit marnosti, že toužíte sebrat si svých pět švestek a vydat se někam hrozně daleko, někam, kde byste mohli začít vést život znovu od začátku. Zabývat se čímkoli, co vám dříve přinášelo radost a pocit naplnění, se vám absolutně nechce, dřívější zájem se proměnil v lhostejnost a nadšení v odpor.

Pokud se cítíte nějak takhle, měli byste si uvědomit, že to signalizuje fakt, že přišel čas, kdy musíte svůj vlastní zájem postavit na první místo a postarat se především o svoji duši. Snažte se co nejvíce odpočívat, vypněte telefon a počítač. Volný čas byste měli trávit tím, co vám ještě stále dokáže udělat radost, ať už je to nějaké hobby nebo blízkost lidí, kteří jsou vám drazí.

Vyhýbejte se chmurným myšlenkám a negativním tématům svého vnitřního dialogu. Přestaňte se kritizovat, přestaňte o sobě mluvit v negativním tónu nebo ponižujícím způsobem, přestaňte stále shazovat každý svůj úspěch. Nacvičujte si energetickou rovnováhu.

Až se naučíte věnovat častěji pozornost tomu, čeho se dožaduje vaše duše, dokážete také pomaličku si vytěsnit ze života všechno, co způsobuje vaše pocity vyčerpanosti a marnosti. Budete se znovu moci soustředit na příjemné myšlenky, na nové životní zkušenosti naplněné krásou a pozitivní energií.

Zdroj: www.astroplus.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *