Inspirace

Shivaratri  je dnem, kdy se otevírá velký portál, jako když se v určitou dobu otevírá brána chrámu. Je to proto, že jako každý, i sám Šiva ctí tradici Shivaratri a medituje. Pokud se i my dnes naladíme na Jeho čistotu, pocítíme, jak se díky Jeho milosti naše mysl pročišťuje a vědomí zostřuje.  

Krásné Maha Shivaratri!

P.S. Možná někteří z vás nerozumíte tomu, proč na svém webu sdílím informace o oslavách hinduistického svátku. Když jsem v tomto životě začínala s meditacemi (někdy kolem roku 1995), prosila jsem v nich o to, abych se v tomto životě setkala se svým duchovním Mistrem, a to se mi i vyplnilo. A Paramahamsa Vishwananda mi při jednou daršanu sdělil, kdo je můj Isthadév* – a tím je právě Šiva.

*Co je to Isthadev? Jaký význam má pro nás rozpoznat, kdo je náš Isthadevata. Isthadev je Awataar (sestup božské bytosti) Paramaatmy .( Paramátman je „prvotní Já“ nebo „Já za hranicemi“, které je duchovně totožné s absolutní a konečnou Realitou)., kterého chce hinduista následovat, aby dosáhl osvobození. Pro hinduistu je důležité zjistit, kdo je jeho Isthadevata, KAŽDÝ ČLOVĚK SE RODÍ S ISTHADEVATOU, člověk jen musí zjistit, která božská podoba Paramaatmy je jeho Isthadevou. Isthadevata oddaných nejsou všechna stejná, pro někoho je to Šrí Krišna, pro jiného to může být Pán Šiva, jiný může milovat Pána Višnua, Isthadevata některých oddaných je Mata Durga, ale nakonec všichni uctíváme Paramaatmu, a jakmile oddaný ví, kdo je jeho Isthadev, může se pak podívat do Písma, a zjistit, jak vede své oddané například k mokša praapti (Spáse): Pokud je Šrí Krišna jejich Isthadevata, měli by se podívat do ŠRIMÁD BHAGWÁD GÉTY a přečíst si, co říká Ardžunovi, pokud je Pán Šiva jejich Isthadevata, měli by se podívat do ŠIVA MAHAPURÁNA a zjistit, co Šivadží říká Parwati Ma pro blaho nás lidí, pokud je Šrí Rám jejich Isthadev, měli by si přečíst Rámájanu, aby zjistili, co říká Gósai Svámí Tulásí Dás, aby dosáhli osvobození, pokud je jejich Isthadevata Hanumanji, měli by si také přečíst Rámájanu, aby věděli, jak správně uctívat Hanumanjiho, pokud je jejich Isthadevata forma Božské Matky Durgy, měli by si přečíst ŠIV MAHAPURAN, DEVI BHAGAWAT atd., aby získali informace o tom, jak dosáhnout Maa Durgy. Proto je důležité vědět, koho uctíváte a jakou božskou podobu Paramaatmy si vaše duše přeje získat, aby se dostala k Pánu, nakonec všichni oddaní Pána Šivy, Pána Višnua, Šrí Krišny, Šrí Ráma, Hanumanji, Déví Máji, Šrí Ganéše atd. dosáhnou Paramaatmy, ale stále musí vědět, jakou cestou se k němu dostanou. Cesty, kterými člověk pozná, kdo je jeho Isthadev: Když uslyší jméno svého Isthadeva, vhrknou jim slzy do očí, zježí se jim chlupy na rukou, budou chtít neustále poslouchat příběhy svého Isthadeva.

Každý člověk se narodí s Isthadevatou, ale je jeho povinností najít svého Isthadevatu, pokud někdo začne hledat svého Isthadevatu, nestane se to přes noc, nebude to jako „začal jsem hledat svého Isthadevatu“ a druhý den „našel jsem svého Isthadevatu“. Bude to vyžadovat tvrdou práci, měli by, zpívat kírtan o Pánu, poslouchat různé příběhy jednotlivých podob Paramaatmy a pak by se měli vrátit a zjistit, která podoba jim vehnala slzy štěstí do očíPoštěstí-li se mu a setká se se svým duchovním Mistrem, sdělí mu jméno jeho Isthadeva On. Je důležité, aby člověk našel svého Isthadevatu, jinak se bude potulovat světem jako blázen, nebude vědět, co má dělat, bude mít stále problémy a po smrti si uvědomí, že udělal obrovskou chybu, když se ho nesnažil najít, neuctíval ho; proto je důležité najít si Isthadevatu. Když člověk najde svého Isthadeva, neměl by ho ostatním lidem vnucovat. Například pokud je jeho Isthadev Šrí Krišna a jejich Isthadev je Pán Šiva, měli by respektovat, že uctívají Šrí Krišnu, místo aby je uráželi, ve skutečnosti by po nalezení svého Isthadevata měli podporovat každý jednotlivý aspekt prastaré a věčné duchovní tradice Indie

सत्य सनातन धर्म की जय!

ॐ इस्थादेवताये नमः! – Om Isthadevataye Namah!

Sofie


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *