Myšlenka na dnešní den

“Ve světě, z jehož hrůz nám přestává bít srdce a jehož krása nám bere dech, ale jenž je často orván až na holou kost těmi, z jejichž duše nemocné pýchou odkapává pohrdání, je to právě požehnaná Matka se svou nevyslovitelnou šlechetností, která – pokud nasloucháme, pokud hledáme – do nás vlévá úžasnou inspiraci.
Máme tudíž požehnaný důvod ji vyhledat a zůstat v blízkosti fantastické síly, která nás učí a kterou na celém světě znají jako Pannu Marii.Nosí tisíce jmen, má tisíce odstínů pleti a tisíce šatů, které ji představují jako patronku pouští, hor, hvězd, potoků a oceánů. Je-li na Zemi přes šest miliard lidí, potom k nám ona přichází v miliardách podob. Avšak v jejím středu zůstává pouze jediné božské neposkvrněné srdce.
Od té chvíle, co jsme před eony vyklopýtali z mlhy, máme na Bohorodičku nezrušitelné právo. Neexistuje a ani nikdy neexistovala ženská síla, která by byla soucitnější a chápavější a tolerantnější k veškerým prapodivnostem a roztomilostem divokých a zázračných variací, jež u lidských bytostí najdeme.
Nikde ani nenajdete lepší vzor, učitele nebo mentora než ji, kterou mimo jiné nazývají stolicí moudrosti.
Podělí se s námi o dech, když budeme mít pocit, že jsme ztratili ten svůj. Zahřeje nás, když budeme mrznout, a zase nás ochladí, když se budeme péct, když se budeme zmítat v emocích, trápit se na duši i na mysli, při zrodu idejí, v touze, v úsudku, ve tvořivém životě duše. Řekne nám, abychom na sebe nebyli tvrdí, ale také nám poradí, že “máme být sice přátelští, nikoli však slepě poslušní”.
Stačí ji jen požádat, a ona hned přijde v podobě, kterou zřetelně uvidíme nebo ucítíme. Nebo jí také budeme muset vyjít vstříc a uchopit ji v podobě, která nám zprvu nemusí být příjemná.
Panna Maria je ztělesněným soucitem a ukazuje se tam, ke vidí lidského ducha a duši se zlomeným srdcem, zraněnou a unavenou. Také, když je cesta dlouhá a zlato charismatu a nadaní tíží naši tvořivou duši nebo se náš rodinný a pracovní život převrátí vzhůru nohama. Obzvláště v těchto chvílích se k nám sklání a pečuje o naši duši.
Ukáže se nám v myšlenkách, ve snech, ve vnitřním poznání, v náhlém zjevení…a bude s sebou mít to náhradní kolo, páku, duchovní svaly, právě tu jehlu a nit, osnovu a útek, hlínu, materii, hudbu, stravu, názor, který nám není dvakrát příjemný, brilantní nápad, dveře k novému přístupu, anebo přesně to slovo povzbuzení, které potřebujeme slyšet.
Je tady s námi, vždycky byla a vždycky i bude, ať už pro nás “tady” znamená kdekoliv.“

Clarissa Pinkola Estés, Probuďte silnou ženu


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *