K zamyšlení

 

Rozjímejte o krásných slovech básníka Williama Wordsworthe:

„Svět je nám příliš blízký; pozdě, brzy,

pachtěním planým promarňujeme síly;

k Přírodě netečnost jsme zakoupili,

zaprodali jsme srdce, kupčí drzí!

Moře, co k Měsíci se vzpíná prsy,

vichry, co téměř neúnavně kvílí,

usebírají se jak kvítí chvíli,

k tomu jsme slepí, hluší, až to mrzí,

avšak nás ne.“

Přesně to člověku chybí. Jsme slepí a hluší. Nežijeme v souladu s přírodou. Svět je nám příliš blízký; pozdě, pachtěním planým promarňujeme síly; k Přírodě netečnost jsme zakoupili… Jak můžete najít božskost a blaženost, když nevnímáte přírodu? Příroda je projevením existence. Je to tělo, podoba a chrám existence. Zaprodali jsme srdce. Tohle člověku chybí… k tomu jsme slepí, hluší, až to mrzí, avšak nás ne.

Pouhé čtení knih a poslouchání duchovních promluv vám moc nepomůže. Musíte to cítit! Cítit a naslouchat tomu, nejen to poslouchat. Musíte naslouchat srdcem. Ponořte se do svých pocitů. To je pravý význam slova „šraddhá“ – víra, důvěra, o níž mluví všechny duchovní tradice. Důvěra je naslouchání pomocí srdce, ne pomocí pochybování, logiky, rozumu, haštěřivého intelektu. Je to hluboké zapojení srdce.

Poslouchejte mě stejně, jako posloucháte hudbu. Neposlouchejte mě tak, jako kdybyste poslouchali nějakého filozofa. Naslouchejte mi, jako když nasloucháte ptákům. Naslouchejte mi, jako byste naslouchali vodopádu. Naslouchejte mi jako větru vanoucímu větvemi borovic. Neposlouchejte mě upovídanou myslí, naslouchejte mi s upřímným srdcem a pak vám nebude chybět to, co neustále postrádáte.

Osho, Tantrické prožitky. Evoluce prostřednictvím lásky


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *