Jyeshtha Gayatri Jayanti

Hinduisté po celém světě oslaví  17. června 2024 Jyeshtha Gayatri Jayanti – to znamená narozeniny bohyně Gayatri.

OM BHUR BHUVAH SVAHA
TAT SAVITUR VARENJAM
BHARGÓ DÉVASJA DHÍMAHI
DHIJÓ JO NAH PRAČÓDAJÁT

Meditujme o OM, božském prazvuku, z něhož povstává země (BHUR), nebe (BHUVAH) a vesmír (SVAHA). Uctívejme (VARENJAM) čisté božské bytí (TAT), které věčně září jako slunce (SAVITUR). Meditujme (DHÍMAHI) o tomto zářivém Světle Božím (BHARGÓ DÉVASJA), které rozptyluje všechnu temnotu. Vroucně prosíme, nechť toto Světlo osvítí náš intelekt. (DHIJÓ JO NAH PRAČÓDAJÁT)


Gayatri Devi je samotnou Gayatri mantrou. Existovala už před Trimurti a podle Rig Vedy představuje její nemainifestovanou podobu. Je vtělením Ved, Matkou Ved, proto se jí říká Veda Mata, což znamená, že jsou v Ní přítomna všechna Božstva a všechna moudrost. Tajemství Gayatri mantry tkví v tom, že v sobě obsahuje všechny mantry, tedy kombinaci 300 milionů manter.

Neexistuje dokonalý a přesný překlad Gayatri mantry. Známé texty jsou pouze hrubý překlad, existují však tisíce dalších významů. Gayatri Devi je především Matkou, která je nám blízko. Jejích deset rukou ukazuje: „Ničeho se neboj, jsem zde, abych tě chránila. Jsem stále zde připravena dávat.“

Gayatri, jinými slovy, je sám guru. Bez guruovy milosti nemůžeme na duchovní cestě pokročit. Mezi hinduistickými tradicemi je mnoho rozdílů, ale Gayatri mantra je jediná, která všechny sjednocuje.

Všichni guruové v Indii, světci i avataři zpívali Gayatri mantru. Krishna v Bhagavad Gitě říká: ,,Ze všech manter, Já jsem Gayatri“.

🙏 Gayatri mantra uklidňuje mysl, dává lepší koncentraci, přináší radost a štěstí. Vibrace této mantry je vždy pozitivní, i kdyby se zpívala ve hněvu. Pomáhá lidem, léčí a dává to, o co Ji žádáme. Ničí všechnu karmu a probouzí uvnitř nás Božskou lásku. Je světlem, které nás osvětluje a pomáhá nám uvědomit si, kdo jsme a proč jsme tady.

Gayatri mantra je spojena se Slunečním bohem a proto by se pro získání větších benefitů měla zpívat ve dne. Říká se, že pokud ráno vstáváme v době Brahma-muhurta (v čase 3:30-5:30) a uctíváme slunce zpěvem Gayatri mantry, tak první paprsek slunce nám přinese všechno štěstí v životě.


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *