Aktuálně na nebi…

O moci, bezmoci a nucené proměně

Pluto na 29°40′ Kozoroha, nic nového. Slunko na 28° a nějaký dnešní drobný Váh , a do půlnoci no na devětadvacítku dotáhne. Obě planety na rozlučkových stupních. Pluto v řádu týdnů, Slunko “ jen pro ten dnešní den „… OK, tak ještě zítra a pozítří, pak končíme. Navíc, logicky, obě planety se k sobě navzájem  kvadrátem . Plutu to celkem nevadí. Slunko je na tom o poznání hůř. A co to dělá s námi? Uvidíme. Začněme tím,  že si všichni zkontrolujeme svůj nativní horoskop . Stačí v hlavě, pokud ho tam nosíte. Samozřejmě nás zajímá, zda a jak je obsazen poslední stupeň kardinálních znamení Váh a Kozoroha, ale i poslední stupeň Berana a Raka. Planety v této pozici našeho radixu to mají z první ruky. Neskrblíme, můžeme rovnou přidat i planety na prvním stupni fixních znamení Býka, Lva, Štíra o Vodnáře – ti sice zatím sedí až v druhé řadě, ale střídat budeme co nevidět. Pokud zjistíme, že některá z uvedených pozic je ve vaší nativu obsazena, jsme doma. A modří už vědí. Jim se totiž Pluto věnuje dlouhodobě. Nikoliv v řádu dní, což je doba trvání kvadrátu Slunka k Plutu, nýbrž v řádu let, což je zhruba doba plutonského tranzitu před konkrétním bodem zodiaku. Včetně všech retro smyček, návratů a ujištění, že proměna proběhla dočista do čista. Všechno, co si o tranzitu Pluta dnes znovu povíme, už dávno známe. Pokud ne, doporučuju ponořit se do tématu třeba s  Plutonskými historkami z podsvětí >>
Pluto přináší transformaci a ta se projevuje silou . Rozjíždí témata moci a bezmoci, síly a porobení, setrvání a konečnosti, vůle a osudového protitlaku, vývoje a stagnace, násilí vynucené proměny. Pokud se vás Pluto dotýká osobně, moc dobře víte, na čem právě pracuje. A nejde o jedinou linku, byť ústřední námět se vystopovat dá. Jenže díky provázanosti všeho se vším se záběr rozšiřuje, vlny se rozlévají do šířky a svou mohutnou silou berou břehy s sebou.

Aktuální kvadrát Slunce 28°-29° Vah ) k Plutu 29°40′ Kozoroha ) je pak v této situaci hned teď. Momentem akutní krize, prudkého nárazu do vlastní identity a sebehodnoty, vyhroceného ego konfliktu, mocenského boje. Momentem nečekaně silného tlaku, který nás zažene do kouta, přimáčkne ke zdi a přinutí ke kapitulaci a důsledné hluboké proměně. Volba je naše: totální transformace, anebo smrt. Metafora, samozřejmě. I když…

Události následujících tří dnů, v rovině osobní i společenské, toho budou důkazem.

Sluneční energie v konfliktním aspektu k Plutu zafunguje jako katalyzátor. Posune události, které dost možná uvízly na mrtvém bodě v zoufalém, nehybném marasmu, vytáhne situaci z temna do šera a odhodí se k zásadnímu kroku, k rozetnutí patového stavu. To se může a nemusí podařit jedinou ranou. Ať tak či tak, dojde k zásadnímu posunu. Skutečný průlom je na spadání. A pokud nenastane rovnou, pokračovat budeme hned příští týden. Protože ke stejnému bodu, ke stejnému tématu, k téže pozici  Pluta 29°40′ Kozoroha )  se záhy po odeznění solárního kvadrátu naváže opozicí  Mars toho času 24°-25°Raka ) . Totální nasazení a snaha rozetnout situaci. Silová, nátlaková vazba mezi Marsem a Plutem vstupuje do hry už tento čtvrtek, kulminuje směrem k sobotě 2.11.2024 a pak ještě další týden odeznívá. Tím by se situace mohla zdát vyřešenou, kdyby se ovšem Mars hned po Mikuláši neobrátil do  retrogradity a nerozhodl se sjet si to celé ještě jednou. Respektive, ještě dvakrát . Podruhé se Mars s Plutem srovnávají v zákrytu opozice už  po odchodu Pluta z Kozoroha , a to hned 3.1.2025  na 1°08′ Lva/Vodnáře . Třetí, finální a definitivně tranzit Marsu proti Plutu nás v tomto cyklu čeká 27. dubna 2025  na 3°48′ Lva/Vodnáře . Rozhodnuto, vyřešeno, už není odvolání. Tak jo. A teď obecná rovina. Ta bude dnes, zítra naplno a ve středu v dozvucích v energetickém poli k dispozici všem.  Slunko  dostává zabrat. Náš zdroj životní energie, náš integrátor osobnosti, naše uvědomované já je pod obrovským tlakem.  Pluto  přináší transformaci. Ano, já vím, taky už to slovo nemůžu ani cítit. Přichází z nás prostě sloupnout svrchní vrstvu ošoupané a odumřelé kůže. Něco jako peeling. Intenzivní, vysoce účinný peeling. Spíš než jemné obrušování odumřelých buněk připomíná svlékání z kůže. S výhrůžným pohledem do očí nás nutí pustit kontrolu. Vzdát se. Kapitulovat. Proměnit svůj postoj, svůj přístup, odevzdat svůj dosavadní život a čekat na ten nový. Přijde sám, rozhodně není na objednávku. Jak se u toho budeme cítit? Blbě. Příští tři dny nás bezesporu alespoň jednou postaví do situace, kterou bychom si dokázali odpustit. Situace, v níž jsme konfrontováni se silou přesahující tu naši. Jasně vnímám, že vzdorovat, vyvíjet protitlak, snažit se situaci ukočírovat, zachovat si tvář se sice můžeme pokoušet, ale nemá to smysl. Jediné, čeho dosáhneme, je o to důraznější stisk pod krkem. A podoba zhroucení všech nadějí na dohodu.

Slunko je Vahách. Vzpomínáte? Chce se domluvit, chce vyjednávat, chce se vyhnout konfliktu a ideálně najít kompromisní řešení, ať už si o slově „kompromis“ myslíte cokoliv. To se ale za tuto konstelace podařit nemůže. Situace se hrotí, obě strany využívají o sebeprosazení, vyhrává silnější.  A tím je Pluto . Tenze stoupá, začínáme kolem sebe kopat. Cítíme, jak ztrácíme kontrolu nejen nad situacemi, ale i nad sebou. Velmi nepříjemný pocit. Energetická hladina je vysoko, tlak jako v papiňáku – ostatně, kvadrát Slunka k Plutu je samotnou podstatou zrychleného vaření pod vysokým tlakem. Jen tentokrát to nejsme my, kdo uvolňuje ventilky. Jsme tou flákotou uvnitř. Tou, která chtě nechtě musí změknout a povolit. Pustit své zaťaté chtění a poddat se. Naše jednání v tuto chvíli už nepodléháte volnímu rozhodování. Dotýkáme se nejtemnějších témat, hlubokých strachů, zapomenutých děsů, vytěsněné hrůzy své duše, a protože nejde o nic menšího než o samotnou existenci, jsme ochotni sáhnout k jindy nemyslitelným způsobům obrany. K manipulaci, ke šmírování, k ultimativním hrám, k citovému vydírání, k násilí, krutosti i totální destrukci. Kvadráty osobní planety k Plutu, k nimž dochází během roku vlastně docela často, jsou tréninkem naší důvěry v životě. Úplné, odevzdané, absolutní. Kdo z nás ji skutečně má? Že by snad dalajláma s jeho každodenní meditací o smrti a pomíjivosti věcí? Kdo ví. Já teda určitě ne. Každopádně rozjíždějící se konstelace má i své světlé stránky. Ti z nás, kdo zůstává nezasaženi nebo snad dokonce čerpají ropu přímo z plutonského víru, pocítí masivní příliv obrozující energii, obrovskou motivaci k výkonu, sílu překonat překážky, lámat skály, hory přenášet, zabrat, zabojovat a dosáhnout toho, oč usilují. I tenhle proces je vyčerpávající, ale výsledek za to stojí. Gratulace je namířena k planetám obsazeným v našem nativu na posledním stupni Býka, Panny, Štíra a Ryb. A také k planetám obsazeným na prvním stupni Berana, Blíženců, Vah a Střelce . Tak jo, stačilo. Jdeme, tuhle nelze ignorovat.

Klára Koničarová


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *