Aktuálně na nebi…

Slunce vstupuje do znamení Vah
Dovršilo tím první půlroční pouť, absolvovalo lekci z individualismu, naučilo se, jaké to je projevit se, ukotvit se ve hmotě, spojit se s druhými na informační rovině, obrátit se do nitra, vyjít z nitra a zazářit, a pročistit a přehodnotit svá stanoviska. Nyní poprvé vchází do úplně jiného světa. Světa, kde funguje TY, potažmo MY. Je to oblast, kde už Slunce nikdy nebude tak silné. Ve Vahách je dokonce v oslabení, symbolicky ubývají síly, příroda se připravuje na odpočinek, listí padá a energie se koncentruje do nitra, což je pravý opak solární energie.Na osobní rovině si uvědomujeme, že nejsme ostrovy sami pro sebe. Propojujeme se s druhými lidmi, ale už ne náhodně, ale na základě společných zkušeností, stráveného času. Vztahy prohlubujeme a začínáme zjišťovat, že existují různé, více či méně důvěrné formy vztahů. Na společenské rovině zjišťujeme, jak se věci mají, porovnáváme a srovnáváme, dokážeme se podívat na situaci poměrně nezaujatě, z několika úhlů pohledu, jsme diplomaté a jde nám o harmonii a o klidné plynutí komunikace. Na kolektivní rovině zjišťujeme, že každá válka jednou končí a že po válce je třeba se domluvit, určit si nějaká obecně akceptovaná pravidla, která by pokud možno fungovala celosvětově a nezávisle na společenském zřízení, vyznání a filosofii. Opouštíme politiku dvojího metru a začínáme praktikovat padni komu padni, i za cenu, že si tím spřízněnce znepřátelíme.
Váhy mají bohužel jeden zásadní neduh. Chtějí být s každým zadobře, chtějí být uznávány a akceptovány, a tak jejich nestrannost je bohužel spíš jen taková teoretická, protože nakonec dají přednost tomu, kdo je bude mít rád než tomu, komu budou jaksi putna.
Letošní nástup podzimu ovlivňuje i ohnivý trigon Venuše s Chironem, který nám ukazuje sílu sebelásky, sebepřijetí a jistou nutnost nebát se vykročit svým vlastním směrem. Měl bychom si uvědomit, že mít své vlastní preference, záliby, formy a nastavení vztahů, je naše základní právo. Takoví, jací jsme, jsme v pořádku. Jen je občas potřeba druhým sdělovat, jak to máme. Nemůžeme čekat, že druzí lidé nám čtou myšlenky a automaticky vědí, jaká jsou všechna naše nastavení a co nám je příjemné a co nikoliv… My jim to musíme sdělit.
Poslední a neméně zajímavý aspekt proběhne v neděli večer, kdy se Mars bude opozicí přetahovat s Chironem. Mars máme ve Vahách už dlouho, takže už trochu víme, že už nemůžeme být tak úplně přímočaří. Tato opozice nám může ukázat určitou frustraci, možná až naši ránu, která s tím je spojená. Kdy jsme v životě byli znehybněni, usměrněni, kdy jsme nemohli jednat přímo a sami za sebe? Kdy jsme měli pocit, že si snad ani nic nezasloužíme nebo se nemůžeme projevit? Kdy nám bylo řečeno, že se musíme dělit s druhými, myslet nejenom na sebe, ačkoliv jsme věděli, že bez kontextu je jakýkoliv takový dogmatický přístup úplný nesmysl? Kdy se stalo, že pokaždé, když jsme se o něco snažili, přišla nějaká rána z čistého nebe, takže jsme se pak naučili na sebe neupozorňovat, nic nechtít a raději „nebýt“? A máme právo vůbec něco chtít, jen tak, bez toho, aniž bychom cokoliv udělali, aniž bychom prokázali svoji hodnotu?
Aspekty Marsu mají docela výhodu v tom, že jejich vliv opravdu cítíme, je velmi fyzický, praktický, není to žádná teorie. Takže všechny mé předešlé věty berte jen velmi orientačně a spíš si sami uvědomte, co se ve vás děje, jaké pocity to ve vás vyvolává. Díky přímé zkušenosti můžeme získat i přímou zpětnou vazbu, která pak může změnit některé naše postoje.
Všem přeji krásný podzim!

~Štěpán Tušják


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *